Living Lab 'Vlas en bestuivers Zeeland' gaat van start

Om het verlies aan bestuivers een halt toe te roepen en om te buigen naar positieve trends, zijn 24 kennisinstituten uit 12 Europese landen gestart met een onderzoek. Het onderzoek concentreert zich in zes Living Labs in diverse Europese landen en in drie overzeese gebieden. In Zeeland wordt een Living Lab opgezet met als thema vlas en bestuivers. 

Het doel is om met behulp van gebiedsgerichte samenwerking strategieën te ontwikkelen voor het herstel van de leefomgeving van bestuivers. Trekker is CLM Onderzoek en Advies. Gebiedspartijen worden door CLM uitgenodigd om deel te nemen aan het Living Lab. Ze kunnen informatie aanleveren voor het onderzoek, maar krijgen ook de kans om mee te doen aan het testen van instrumenten voor milieukundige en landschappelijke verbeteringen.


Hoewel eerder door CLM is vastgesteld dat vlas een duurzaam gewas is dat met weinig inputs en weinig verliezen naar het milieu kan worden geteeld, blijkt dit in de praktijk nog niet overal haalbaar. Voor de bestrijding van met name aardvlooien worden nog insecticiden ingezet, waaronder breed werkende insecticiden, zoals pyrethroïden, die schadelijk zijn voor bestuivers. Het zoeken naar alternatieven daarvoor is een aandachtspunt binnen het Living Lab.


Om een eerste indruk te krijgen van de bestuivers die de bloemen van het vlas bezoeken heeft CLM op 19 juni een telling uitgevoerd in een aantal Zeeuwse vlasvelden. Met waarnemingen van hommels, zweefvliegen, dagvlinders en enkele wilde bijen leverde dit informatie op als voorbereiding op het ecologische onderzoek dat in 2026 op een groter aantal vlaspercelen zal worden uitgevoerd.

Bron: CLM Onderzoek en Advies, 24/07/2025
Publicatie: 24-07-2025