Vlaamse Mestbank stelde lage waarden vast voor nitraatresidu na oogst 2024

Om het oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen de uitspoeling van nitraat controleert de Vlaamse Mestbank het nitraatresidu van landbouwgronden. In 2024 was het gemiddelde gemeten nitraatresidu van alle percelen in de campagne van de Mestbank 51 kilo nitraat per hectare, waarbij de mediaan 37 kilo nitraat per hectare bedroeg. Dit zijn de laagste waarden van alle meetcampagnes die sinds 2007 werden uitgevoerd. Alleen in 2012 werden vergelijkbare waarden voor het nitraatresidu gemeten.

Bij 80% van de 16.834 percelen lag het resultaat in 2024 onder de eerste drempelwaarde. Bij 17% van de percelen werd een overschrijding van de eerste drempelwaarde vastgesteld en bij 3% van de percelen werd ook de tweede drempelwaarde overschreden. Op basis van het recent gewijzigde Vlaamse Mestdecreet heeft vanaf 2025 alleen een overschrijding op bedrijfsniveau nog gevolgen voor bedrijven. Bij 80% van de 2.172 bedrijven was het resultaat van de bedrijfsevaluatie in 2024 gunstig, bij 409 bedrijven was er een overschrijding van de eerste drempelwaarde en 23 bedrijven voldeden ook niet aan de tweede drempelwaarde.


Op teeltniveau zijn er bij groenten, sierteelt en boomkwekerij, en vooral aardappelen de meeste overschrijdingen van de tweede drempelwaarde waargenomen. Bij deze teelten bedroeg het gemiddeld nitraatresidu 76 tot 93 kilo nitraat jet hectare. Bij grasland, bieten en fruit vond de Mestbank de laagste nitraatresiduwaarden met waarden van 32 tot 33 kilo nitraat per hectare. Over een periode van 10 jaar wordt vastgesteld dat, in vergelijking met de gemiddelde ontwikkeling van de nitraatresiduwaarden over alle teeltgroepen heen, bij fruit, maïs en groenten de ontwikkeling positief is. Bij de teeltgroepen aardappelen en ‘overige teelten’ ontwikkelt het nitraatresidu minder goed dan het algemeen gemiddelde.


Meer informatie is te vinden in het Nitraatresidurapport 2024.

Bron: Vlaamse overheid, juli 2025
Publicatie: 23-07-2025